Program - NBS jubileumskongress 2023  


«Norsk Barnevernkongress 2023 – ambisjoner, inspirasjon og muligheter til barnets beste»

Mandag 30. oktober - Sted: Marmorsalen på Sentralen
18.30Mottakelse
Utdeling av HM Kongens fortjenestemedalje til Vigdis Bunkholdt.  

Det ønskes velkommen med mingling mellom gode kollegaer, en studievenn du ikke har sett på lenge. Eller kanskje du treffer et fagidol! 

Det vil bli servert enkel snacks, taler og kulturelle innslag v/NEON og Leah Haugen.






Tirsdag 31. oktober - Sted: Oslo Kongressenter

09:00- 10.00
Velkommen!

Registreringen åpner kl. 09. Det rigges også til stands i foajeen. Og du får deg en kopp kaffe før konferansen åpnes. 
                                                                                                                            

10:00- 11.00
«Nøkkelfaktorer for å lykkes med godt barnevern» - Åpning

Konferansen åpnes av barne- og familieminister Kjersti Toppe. Leder av Norsk Barnevernsamband Lina Øyen Aatif ønsker velkommen. Og vi får åpningstale av barnevernsdirektør Hege Nilsen. 

Kulturelle innslag v/ Mimi Tamba med dansere og band og praktisk info.

Konferansierer på kongressen er Norsk Barnevernsambands eget podcastpar Vilde Adolfsen og Ellen Galaasen. 


11.00-11.25
Nøkkelfaktor – «Politisk handlekraft»

«Hva var det jeg skulle ønske at jeg oppnådde? - Om en politikers handlingsrom for utvikling av barnevernet. 

Tidligere statsråd Solveig Horne i samtale med sittende statsråd Kjersti Toppe. Samtalen ledes av moderator. 

11.25-11.40

Pause
Kaffepause med mulighet for besøk ved stands. 

11.40-13.00Nøkkelfaktor – «Nye muligheter for barnevernet»
Det skjer mye på barnevernsfeltet. Vi tar et stopp ved nye muligheter. Med utgangspunktet «mitt barnevern» - nye muligheter sett fra barn og foreldre selv. 

Podcastinnslag fra Barnevernsguidene - «Mitt barnevern» - fra en forelder med erfaring fra barnevernet.

Vilde Adolfsen (holder innlegg) og Ruzzel Solberg (deltar i sofasamtale): «Mitt barnevern»
I fremtidens barnevern må vi snakke nytt om hvordan vi definerer brukermedvirkning. Det er et begrep som skal romme så mye, og nå er tiden inne for å definere det på nytt, skriver Ruzzel Solberg og Vilde Adolfsen i jubileumsnummeret av Tidsskrift barnevern. De reflekterer om forskjellene mellom erfaringskompetanse og brukerstemmen, og hvordan tjenestene skal sjonglere mellom de ulike begrepene, retningene og verdiene som følger med det store begrepet: brukermedvirkning. 

Vilde Adolfsen jobber med Meningsfull medvirkning og har i en årrekke vært en viktig kunnskapsformidler for utvikling av godt barnevern. Hun er tidligere leder av Landsforeningen for barnevernsbarn, og Norsk Barnevernssambands egen podcast-juvel.

Ruzzel Solberg jobber i KORUS Oslo, og har lang erfaring med riktig bruk av erfaringskompetanse på barnevernsfeltet. Solberg satt i Skivenes-utvalget. Og er også tidligere leder Landsforeningen for barnevernsbarn.

Barnevernsutvalget v/ Marit Skivenes, professor UiB
Barnevernsutvalget leverte mars 23 en omfattende NOU med sentrale tiltak for å styrke rettsikkerheten i barnevernet. Leder av utvalget presenterer hovedforslagene og hvordan de kan bidra til å gi en nye muligheter for barnevernet. 

Marit Skivenes er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun er en internasjonalt anerkjent barnevernsforsker som blant annet har forsket på beslutningsprosessene i barnevernet, terskler for omsorgssvikt og barns rettigheter og medvirkning. Skivenes har også gjennom sin forskning studert barnevernets praksis og hvordan barnevernet er organisert i Norge og andre land.


Barnevernsinstitusjonsutvalget v/ Heidi Svendsen Tessand, psykologspesialist og seksjonsleder, Stillasbyggerne Ahus
Institusjonsutvalget avleverer sin NOU rett før kongressen. Vi får rykende ferskt innhold som trolig blir sentralt for utvikling av barnevernet fremover.

Heidi S. Tessand er psykolog med spesialisering i klinisk barn og unge og samfunnspsykologi. Hun er leder for Stillasbyggerne – en barnevernrettet poliklinikk på Akershus universitetssykehus, som jobber med samhandling mellom tjenester og skreddersydde tiltak for barn og ungdom som bor på barneverninstitusjon og i fosterhjem. Heidi har vært visepresident i Psykologforeningen, og jobbet med tjenesteutvikling og innovasjon i flere kommuner.


Sofasamtale – Hvordan bidrar de to NOU’ene til å gi nye muligheter for barnevernet?
Innledning v/Barneombud Inga Bejer Engh som deretter møter Marit Skivenes, Heidi Svendsen Tessand, Ruzzel Solberg og forelder med erfaring fra barnevernet til samtale. Samtalen ledes av en moderator. 
13.00-13.45
Lunsj

Lunsj med mingling og anledning til besøk ved stands i foajeen.  
              
13.45-14.45Nøkkelfaktor – «Å forstå barnevernet i samfunnets kontekst»

Kulturelt innslag v/ Guro von Germeten.

En viktig nøkkelfaktor for barnevernet er å forstå barnevernet i lys av samfunnets kontekst. Historien bringer sitt viktige bidrag her. I denne delen skal vi få et viktig historisk tilbakeblikk. Og vi skal få servert fersk og viktig kunnskap rundt de store linjene for hvorfor vi må fokusere på nøkkelfaktorer for utvikling – til barnas beste.


Kjersti Ericsson – «Tidsskriftet Norges Barnevern gjennom 100 år».
Kjersti Ericsson er professor i kriminologi, psykolog og forfatter. Hun er en nestor på fagfeltet med viktig kunnskap om barnevernet i etterkrigstiden. Hennes bok «Drift og dyd» er dagsaktuell i forbindelse med filmen «Opprøret på Bjerketun».

Øystein Hernæs, Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning: “Hvordan går det med barn som plasseres utenfor hjemmet, alderen 13-18 år?»

Frischsenteret og VID har gjennomført et stort prosjekt med longitudinelle registerdata om barnevernets tiltak, kjennetegn ved familien som mottar disse tiltakene og hvordan det går med barna. Hensikten med studien er å utvikle et bredt kunnskapsgrunnlag for bruk i arbeidet med å videreutvikle kvaliteten i barnevernet. Her får vi presentert fersk kunnskap fra en av delstudiene i prosjektet – en analyse som følger barn som ble plassert i enten institusjon eller fosterhjem i alderen 13-18 år over tid både før og etter plassering.

Øystein Hernæs er forsker ved Frischsenteret, og jobber med flere velferdsforskningsprosjekter. 
14.45-15.00
Pause

Kaffepause med mulighet for besøk ved stands. 
  
                        
15.00-17.00
Parallelle sesjoner

Vi presenterer en mengde spennende parallelle sesjoner. Du møter tjenester som deler sine prosjekter. Og du får servert oppdatert forskning. Se program for parallelle sesjoner her.

Følgende hovedtemaer i parallellene:

  • Barnevernet i et samhandlingsperspektiv
  • Tiltak og tiltaksutvikling
  • Medvirkning
  • Kunnskap, kompetanse og kvalitetsutvikling
19.00
Jubileumsmiddag på Oslo Kongressenter. 

Velkommen til 100 års fest! Vi feirer NBS’ 100 års markering – og liker å tenke om det som en feiring av fagfeltet vårt.

Aperitif fra kl. 19.00. Middag med taler og underholdning v/stand-up komiker Laurits Lundgaard og artisten Beharie med band.


Onsdag 01. november - Sted: Oslo Kongressenter

09:00- 09.40
Nøkkelfaktor- «Relasjonskompetanse»

Kingsford Siayor – «Superkid»

Skuespiller Kingsford Siayor presenterer deler av sin forestilling «Superkid». Forestillingen har blant annet vært satt opp på Nationaltheatret: «Superkid er en personlig oppvekstskildring. Med et spark til et system som ikke funker. Men også en hyllest til de som stiller opp, når alle andre ser en annen vei.»

Vi møter også Kingsford Siayor i samtale med sin viktige person i barnevernet om hva de to fikk til sammen. 
                                                                                                                        
09.40-10.00
Pause

Kaffepause med mulighet for besøk ved stands.


10.00-12.00
Parallelle sesjoner

Vi presenterer en mengde spennende parallelle sesjoner. Du møter tjenester som deler sine prosjekter. Og du får servert oppdatert forskning. Se program for parallelle sesjoner her.

Følgende hovedtemaer i parallellene:

  • Barnevernet i et samhandlingsperspektiv
  • Tiltak og tiltaksutvikling
  • Medvirkning
  • Kunnskap, kompetanse og kvalitetsutvikling
12.00-13.00
Lunsj

Lunsj med mingling og anledning til besøk ved stands i foajeen. 


13.00-13.50
Nøkkelfaktor – «Trygghet og arbeidsglede.»

En nøkkelfaktor for å lykkes med godt barnevern er trygghet og arbeidsglede for de som jobber i barnevernet. Hvordan opprettholder vi det? Hvorfor er det så viktig at vi får til dette? Og hva gjør vi for å ta vare på våre gode fagpersoner i barnevernet. Hva gjør vi for at de får lyst til å jobbe i barnevernet – og hva gjør vi for å få de til å bli?

Velkommen til spennende innlegg, kulturelle innslag v/ Kom Nærmere, en benstrekk - før en avsluttende sofasamtale med overskriften: «Nå har vi løst det – så hva må vi nå gjøre mer av».

Innledere: 

Jeanette Pedersen, Nord Universitet: «Hvem trenger barnevernstjenesten?»
Utfordringer i barnevernet har resultert i et stort fokus på kompetanse. Kompetansehevingstiltak blir presentert som en sentral løsning på utfordringene. Men handler utfordringene i barnevernet i så stor grad om kompetanse, eller tilslører kompetansekrav-diskusjonene mulige andre utfordringer og løsninger i barnevernet?

Jeanette Pedersen er Ph.d.-stipendiat ved Fakultetet for samfunnsvitenskap, Nord Universitet. Og presenterer her sitt pågående prosjekt med skråblikk mot kompetanse-begrepet i barnevernet. 


Torill Moe, NTNU: Lederforankret veiledning i barnevernet – systematisk veiledning for god kvalitet i tjenesten»
Veiledningspraksis Veiledningspraksis i barnevernet og forholdet mellom kvalitetskontroll og læring– med utgangspunkt i ny rapport om veiledning.  Rapporten bygger på en survey til landets barnevernledere og gruppeintervju med barnevernsledere og barnevernansatte.

Her er link til den publiserte artikkelen (ntnu.no)

Toril Moe er førsteamanuensis ved IPH, NTNU/RKBU Midt-Norge - Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - psykisk helse og barnevern og ved Nord Universitet. Moe har i en årrekke rettet blikket mot barnevernsledelse, og leder blant annet barnevernslederutdanningen ved NTNU. Hun har skrevet mye om barnvernsledelse og tverrfaglig samarbeid.
        

13.50-14.05

Pause 

14.05-15.00
Avsluttende sofasamtale - «Nå har vi løst det – så hva må vi nå gjøre mer av»
Innledning fra avdelingsdirektør Mari Hagve, Statsforvalteren i Oslo Viken. Som deretter møter Bufdir v/fung. divisjonsdirektør Tove Bruusgaard, Landsforeningen for barnevernsbarn v/Shimron Mohd, NOBO v/barnevernsleder Claus Engen og Norsk Barnevernsbands leder Lina Aatif til en avsluttende sofasamtale.

Avslutning