Headerbilde - Helsesykepleierkongressen 2025


Forelesere

Tirsdag 16.09

Ann Karin Swang

Ann Karin Swang

Ann Karin Swang har jobbet som helsesykepleier, fag- og avdelingsleder siden 1998. Har erfaring fra alle deler av tjenesten. Hun har tatt en del fag innenfor ledelse og er også utdannet foreldreveileder. 

Hun ble valgt til leder av Landsgruppen av helsesykepleiere i 2019 og er det frem til 2027.

Mina Gerhardsen

Mina Gerhardsen

Tittel på foredrag: FNs barnekonvensjon – Hva sier den og hvordan jobbe med barns beste vurdering?

Mina Gerhardsen er barneombud i perioden 2024–2030. Gerhardsen er utdannet samfunnsgeograf og pedagog. Hun har tidligere erfaring fra blant annet politikk, journalistikk og frivillig arbeid. Det som går igjen i alt hun har drevet med, er et fokus på å forebygge problemer før de oppstår.

Helsedirektoratet

Helsedirektoratet

Helsedirektoratet jobber for å fremme helse og mestring og er pådrivere for bærekraftige, sammenhengende og likeverdige helse- og omsorgstjenester. Helsedirektoratet samordner Helse-Norge om felles retning for digitalisering og er helsestasjons- og skolehelsetjenestens øverste fagorgan.

Anne Grete Myklebust

Anne Grete Myklebust

Tittel på foredrag: Når barnets beste kommer i konflikt med familiens normer og verdier. – Hvordan kan helsesykepleiere ivareta barn og unge i saker som innbefatter negativ sosial kontroll og æresrelatert vold?

Seniorrådgiver IMDis fagteam for forebygging av negativ sosial kontroll og æresrelatert vold -Se BIO i kontrakten.

Beatrice Nyaranga Korstvedt

Beatrice Nyaranga Korstvedt

Tittel på foredrag: Når barnets beste kommer i konflikt med familiens normer og verdier. – Hvordan kan helsesykepleiere ivareta barn og unge i saker som innbefatter negativ sosial kontroll og æresrelatert vold?

Jeg er 47 år, bor på Gjøvik. Jeg kommer opprinnelig fra Kenya. Jeg er utdannet sosionom. Jeg er ansatt i integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), i stilling som mangfoldrådgiver. Jeg har tidligere jobbet i Gjøvik og Land barneverntjenesten.

Anne-Grethe Flatabø Engtrø

Anne-Grethe Flatabø Engtrø

Tittel på foredrag: Hvordan sikre barns prosess-rettigheter i arbeid med migrasjonshelse.

Jobbet som helsesykepleier i Østre Toten kommune siden oktober 1997. Erfaring fra alle deler av tjenesten.

Jobbet med flyktninger og innvandrere i over 20 år. Arbeidet har bestått i helsetjeneste til asylsøkere og bosatte flyktninger. I mitt arbeid møter jeg unge enslige, alle typer familier og voksne uten barn. Fått bygget opp en god erfaring og forståelse for migrasjonshelse og hva vi som helsesykepleiere kan bidra med for å gjøre tilværelsen best mulig. Gjennom flere år hatt "male og samtalegrupper for barn som har opplevd krig og flukt". Jeg fikk opplæring i metoden av Grethe Savosnick ved RVTS øst. Sertifisert ICDP veileder, minoritetsversjonen. Deltar som fast veileder for foreldre som følger introduksjonsprogrammet.

Solveig Sylte

Solveig Sylte

Tittel på foredrag: En gang var jeg veldig – veldig redd! Traumebehandling for de minste barna.

CPP, Child Parent Psychotherapy er en intervensjon for små barn utsatt for traumer. Små barn husker. Traumatiske erfaringer påvirker barnets atferd og utvikling i lang tid etterpå. Omsorgsgivere er den/ de rette til å støtte barnet tilbake til normalutvikling: Derfor dyadisk behandling. 
Når omsorgsgiver selv er utsatt for traumer, vil omsorgsevnen kunne være redusert. Når omsorgsgiver ikke forstår barnets atferd og reaksjoner som traumerelatert, vil samspillet påvirkes negativt.

Grete Lillian Moen

Grete Lillian Moen

Tittel på foredrag: Barns møte med psykisk sykdom. En egen-opplevd historie.

Grethe Lillian Moen, klinisk barnevernspedagog og familieterapeut, og har gitt ut flere fagbøker. Blant annet “Barns møte med psykisk lidelse – en datters fortelling”. Hun har lang erfaring innen barnevern og psykisk helse og leverer våren 2025 inn master i familieterapi og systematisk praksis. I masteroppgaven er 6 unge pårørende intervjuet om deres erfaringer knyttet til foreldres selvmordsforsøk.

Lotte Wevelstad

Lotte Wevelstad

Tittel på foredrag: Barn og unges digitale hverdag.

Lotte Wevelstad jobber i avdeling for innsikt og analyse i Medietilsynet. Lotte er prosjektleder for Norwegian Safer Internet Center. Vi vil presentere funn fra Medietilsynets undersøkelser om barn og unges medievaner og utfordringsbilde fra Handlingsplan for trygg digital oppvekst. Vi vil også dele ideer om hvordan Medietilsynet kan bidra med kunnskap som kan ha praktisk verdi i helsesykepleierens hverdag.

Maria Grande

Maria Grande

Tittel på foredrag: Barn og unges digitale hverdag.

Maria Grande jobber i avdeling for innsikt og analyse i Medietilsynet. Maria leder arbeidet med kritisk medieforståelse. Vi vil presentere funn fra Medietilsynets undersøkelser om barn og unges medievaner og utfordringsbilde fra Handlingsplan for trygg digital oppvekst. Vi vil også dele ideer om hvordan Medietilsynet kan bidra med kunnskap som kan ha praktisk verdi i helsesykepleierens hverdag.

Vilde Kaasen Krogsrud

Vilde Kaasen Krogsrud

Tittel på foredrag: Faktasjekk for barn og unge på TikTok.

Vilde er nestleder i Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no. Hun er utdannet lektor fra NTNU i Trondheim og jobbet tidligere på teknologiskolen Hundsund ungdomsskole. Hun brenner for elevaktiv læring og å senke terskelen mellom det elevene møter på skolen og ellers i livet. På vegne av Tenk sitter Vilde i Nasjonalt nettverk for kritisk medieforståelse (av Medietilsynet) og Norsk nettverk for informerte helsevalg (av FHI).



Onsdag 17.09

Ann Kjersti Befring

Ann Kjersti Befring

Tittel på foredrag: Barns rettigheter- hvem bestemmer?

Anne Kjersti C. Befring er professor i rettsvitenskap ved juridisk fakultet, universitetet i Oslo og Innlandet. Hun har ansvaret for helserett og livsvitenskap, og velferdsrett. Befring ledet arbeidet med helsepersonelloven på slutten av 1990-tallet og har deltatt i flere offentlige utvalg, senest Koronautvalget og Pasientovergreps utvalget fra 2022-2023. Hun har skrevet et stort antall artikler og bøker. Bøkene Helse – og omsorgsrett og Helseretten har helsepersonell som målgruppe.

Ingeborg Ensrud

Ingeborg Ensrud

Tittel på foredrag: Ingenting om oss, uten oss.

Tidligere etterforskningsleder og barneavhører, nå idealist og forkjemper fro barns rettigheter. Har studert barnekonvensjonen og fullfører en master i sosialt arbeid i partnerskap.

Ingeborg ledet et treårig prosjekt i Lunner og Gran kommune (2021-2024) for å gjøre barns prosessrettigheter til en praktisk realitet i hjelpetjenestene. Jorunn testet teoriene i praksis på Brandbu barneskole og sørget for at barns rettigheter ble konkrete endringer.

Sammen deler de erfaringer, innsikt og verktøy - og håper å gi dere både ny forståelse og nyttige grep dere kan ta med tilbake til egen arbeidshverdag.

Jorunn Søyland

Jorunn Søyland

Tittel på foredrag: Ingenting om oss, uten oss.

Sosiallærer ved Brandbu barneskole, engasjert i barns medvirkning og brennende opptatt av å omsette rettigheter til praktiske løsninger i skolehverdagen.

Ingeborg ledet et treårig prosjekt i Lunner og Gran kommune (2021-2024) for å gjøre barns prosessrettigheter til en praktisk realitet i hjelpetjenestene. Jorunn testet teoriene i praksis på Brandbu barneskole og sørget for at barns rettigheter ble konkrete endringer.

Heine Steinkopf

Heine Steinkopf

Tittel på foredrag: Ser vi oss blinde på diagnoser?

Heine Steinkopf er psykologspesialist og PhD. Han har lang erfaring som kliniker fra spesialisthelsetjenesten og familiekontor. For tiden er han fagleder ved RVTS Sør



Torsdag 18.09

Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet

Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten (NASKO)

NASKO er etablert for å jobbe mot mer kunnskapsbaserte og likeverdige helsestasjons- og skolehelsetjenester. Vi skal bidra til systematisk fag- og kompetanseutvikling, forskning, kompetansespredning og støtte til kommunene innen svangerskapsomsorgen på helsestasjonen, helsestasjon 0-5 år, skolehelsetjenesten i grunn- og videregående skole og helsestasjon for ungdom.

Ole Martin Moen

Ole Martin Moen

Tittel på foredrag: Bedriver dagens skole og andre oppvekstarenaer omsorgssvikt?

Ole Martin Moen er professor i helsefaglig etikk ved OsloMet. Han har bred erfaring fra skoleverket: I tillegg til å ha arbeidet som lærer på ungdomstrinnet i flere år, har han også vært skoleleder og lærerutdanner. For ett og et halvt år siden ga han ut boken Skolens omsorgssvikt (Cappelen Damm Akademisk), der han retter et kritisk blikk på skolens evne til å sikre at barns grunnleggende behov er møtt i forsvarlig grad i tiden mens de er på skolen. Foredraget vil handle om hva helsesykepleiere kan gjøre – både enkeltvis og kollektivt – for å hjelpe barn i skolen.

Line Marie Warholm

Line Marie Warholm

Tittel på foredrag: Å ta barnets ord bokstavelig er å svikte som voksen.

Line Marie Warholm er psykologspesialist og psykoanalytiker. Hun har blant annet skrevet bøkene «Foreldrerevolusjonen - Fire veier til robuste barn» og «Robuste barn – Fra ofre til sosiale superhelter», og er fast spaltist i Aftenposten. Hun har bakgrunn fra barne- og ungdomspsykiatrien og familievernet, fra psykisk helsevern for voksne og sikkerhetspsykiatri, fra privat praksis og fra arbeid som fagkyndig meddommer i tingretten. 
Barn er grenseløse i sine ønsker. Vår jobb som voksne er å skille mellom det som er barnets ønsker og det som er dets behov. Vi skal alltid dekke behovene, men sjelden tilfredsstille alle ønskene. Skal vi klare det, må vi lese mellom linjene og forstå underteksten. Hva er det barnet sier, og hva slags behov er det egentlig som kommuniseres?