Presentasjon av forelesere 

på kongressen 17. - 19. september


Tirsdag 17. september


Ann Karin Swang, leder for LaH NSF

Ann Karin Swang har jobbet som helsesykepleier, fag- og avdelingsleder siden 1998. Har erfaring fra alle deler av tjenesten. Hun har tatt en del fag innenfor ledelse og er også utdannet foreldreveileder.

Hun ble valgt til leder av Landsgruppen av helsesykepleiere i 2019 og er det frem til 2027.


Jan Christian Vestre, Helse- og omsorgsminister

Helse- og omsorgsministeren fra Arbeiderpartiet har ansvar for politikken knyttet til sykehus, legemiddelområdet, kommunale helse- og omsorgstjenester, rus og psykisk helsevern, og folkehelsepolitikken.

Han kommer med en hilsen til helsesykepleierne på Helsesykepleierkongressen 2024.


Helsedirektoratet v/Kristine Hartvedt, Ingeborg Berg-Olstad, Ann-Magrit Lona, Martine Rostadmo, Edle Fuglset Buer og    Gry Hay

Helsedirektoratet jobber for å fremme helse og mestring og er pådrivere for bærekraftige, sammenhengende og likeverdige helse- og omsorgstjenester. Helsedirektoratet samordner Helse-Norge om felles retning for digitalisering og er helsestasjons- og skolehelsetjenestens øverste fagorgan.


Unni Tranaas Vannebo

Unni Tranaas Vannebo er helsesykepleier og har jobbet i 25 år i Jøa hvor hun kommer fra. Siden 2006 har hun vært ansatt ved Seksjon sped- og småbarn ved Regionsenter for sped og småbarns psykiske helse Øst og Sør (RBUP Øst og Sør). Unni er studieleder og Nasjonal koordinator/Master trener for Newborn Behavior Observation(NBO), med hovedansvar for opplæring siden 2012.  Unni er opptatt av tidlig innsats de 1000 første dagene i barnets liv. Unni har hatt flere lederoppgaver bla. leder for FaH i Nord Trøndelag, styremedlem i LaH i flere perioder og leder og styremedlem i Nordisk Forening For spedbarnsutvikling ,- NFSU. Har deltatt aktivt i internasjonale nettverk for spedbarns psykiske og fysiske helse som for eksempel WAIMH ( World Assosiation Infant Mental Health) og NBO International.



Parallellsesjoner:

Parallellsesjon Migrasjon:

Gunvor Berg

Gunvor Berg, Psykiatrisk sykepleier og familieterapeut. Jobber i det tverrfaglige flyktninghelseteamet siden 2012. Har jobbet mest med voksne og med familier, spesielt med forebyggende familiesamtaler til familiegjenforente og overføringsflyktninger. Har de siste 2 årene vært avdelingsleder i teamet.

I innlegget “Slik opplevde jeg mitt møte med tjenesten” møter vi Gunvor i samtale med Sam som er overføringsflykning fra Iran og nå sykepleier.


Parallellsesjon Migrasjon:

Katrin Glatz Brubakk

Katrin Glatz Brubakk er barnepsykolog og har spesialisert seg i arbeid med barn og traumer. De siste åtte årene har hun jevnlig jobbet i ulike krisekontekster slik som Kongo, flyktningeleir i Hellas, Tyrkia, på en redningsbåt i Middelhavet, Egypt og nå sist på Vestbredden/Palestina for blant annet Leger Uten Grenser. Til daglig er hun lektor ved profesjonsutdanningen i psykologi ved NTNU. Hun har også skrevet boken «Moria – på innsiden av Europas største flyktningleir», som blant annet beskriver de psykologiske konsekvensene av å leve på flukt og i langvarig usikkerhet.

I dette foredraget vil hun snakke om postmigrasjonsplager som bla identitet, selvagens, ny foreldrerolle og bruk av egne ressurser. Tema som tabu om psykisk helse og rollen som helsearbeider i møte med mennesker fra en ikke-vestlig kultur vil også bli berørt.


Parallellsesjon Helsestasjon:

Hege Pettersen Sandtrø

Hege Pettersen Sandtrø er helsesykepleier med mastergrad, NIDCAP-observatør, NBO-trener og ammeveileder. Hun arbeider som spesialrådgiver ved RBUP-sør og øst, et kunnskapssenter som skal styrke tjenestene som arbeider med barn og unges psykiske helse.

Hege har lang erfaring som sykepleier ved ­nyfødtintensiv Rikshospitalet og som helsesykepleier på helsestasjon. Hun har skrevet masteroppgave om mødres og helsesykepleiers erfaringer med små barns søvnproblemer. Ved RBUP er hennes fagområder observasjon av nyfødte (NBO) og søvn. Hun har i hele sitt yrkesliv drevet med fagutvikling, undervisning, foredrag, forskning, og publisert artikler.


Parallellsesjon Helsestasjon:

Ann Jorunn Plassen

Ann Jorunn Plassen er helsesykepleier og avdelingsleder for helsestasjonen i Nord-Fron kommune. Kommunen har deltatt i prosjektet «En likestilt helsestasjon». Hun har ledet prosjektaktivitetene på helsestasjonen og bidratt inn i prosjektgruppen. Sammen med dyktige helsesykepleiere i helsestasjonen brenner hun for å utvikle tjenesten og gi et bedre tilbud til fedre i kommunen.


Parallellsesjon Helsestasjon:

Berit Tromsnes Muriteigen

Berit Tromsnes Muriteigen har 20 års erfaring som helsesykepleier og jobber i Nord-Fron kommune. Hovedområdet hennes er familier og barn 0-5 år. Hun har vært en aktiv bidragsyter i gjennomføringen av fedresamtaler på helsestasjonen.


Parallellsesjon Helsestasjon:

Ellen Solstad Olavesen

Ellen Solstad Olavesen er spesialrådgiver og stipendiat ved RBUP Øst og sør. Hun er helsesykepleier med mastergrad i sykepleievitenskap. Hennes faglige interesseområder omfatter folkehelsearbeid, helsefremmende og forebyggende arbeid. Hun er opptatt av kompetanse blant fagfolk og god kvalitet på tjenestene. Personlig er hun også opptatt av utvikling av kvalitet, sammenhengende tjenestetilbud og gode utviklingsarenaer for barn og unge, og deres familier, og at tjenesteutøvere har tilgang på kvalitetssikrede metoder og muligheter for utvikling av dette arbeidet. Ellen har vært faglig veileder i prosjektet «En likestilt helsestasjon» og bidratt til kvalitetssikring av arbeidet med kartlegging, utvikling av samtaleguiden og anbefalingene.


Parallellsesjon Helsestasjon:

Berit Eggebø Næss

Berit Eggebø Næss er rådgiver i Reform ressurssenter for menn og har vært prosjektleder under den praktiske planleggingen og gjennomføringen av prosjektet «En likestilt helsestasjon». Hun er utdannet fysioterapeut med master i psykisk helsearbeid og er opptatt av krysningspunktet mellom likestilling og forebyggende helsearbeid. 


Parallellsesjon Skolehelsetjenesten/HFU:

Therese Alexandra Due, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn

Therese Alexandra Due, helsesykepleier, vært en del av nettverket i 10% stilling siden 2023. Har siden 2005 jobbet både i helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom. De siste fem årene har jeg vært avdelingsleder for skolehelsetjenesten i ungdomsskole, videregående og helsestasjon for ungdom og studenter i Bergenhus og Årstad bydelsområde i Bergen.


Parallellsesjon Skolehelsetjenesten/HFU:

Henrik Underthun Irgens, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn

Barnelege, Phd. Jobber ved Barne- og Ungdomsklinikken, Haukeland Universitetssjukehus, tilknyttet seksjon for hormonsykdommer. Jobber også i  Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn. De siste årene har fokuset vært på den økte bruken av Paracet og andre reseptfrie legemidler. Har samarbeid med Finland som har laget et nasjonalt program for å øke barn og ungdoms kompetanse knyttet til bruk av legemidler.


Parallellsesjon Skolehelsetjenesten/HFU:

Sturla K. Naas Johansen

Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder og informasjonsansvarlig for RUSinfo. RUSinfo er en anonym og offentlig informasjons- og veiledningstjeneste for hele Norge. Rusinfo gir bla. faktainformasjon om rus og rusmidler og drifter siden rusinfo.no.















Onsdag 18. september


Anne Hafstad 

Anne Hafstad leder Dialogforumet. Anne er onkologisk sykepleier og dr. philos fra Universitetet i Oslo. Hun har også jobbet på onkologisk avdeling ved Ullevål sykehus og i Kreftforeningen. I 12 år var hun helsejournalist og kommentator i Aftenposten. Hun har vunnet SKUP-prisen, prisen for årets beste graveprosjekt i norsk presse to ganger. I 2009 fikk hun Karl Evangsprisen for sitt omfattende arbeid som helsejournalist. Fra 2010 var hun avdelingsdirektør og fra 2015 prosjektdirektør i Helsedirektoratet med blant annet ansvar for alt folkehelsearbeidet og utarbeidelse og implementering av Pakkeforløp for kreft. Nå bruker hun all sin kompetanse som ansvarlig redaktør i Tidsskriftet Sykepleien. Sykepleien har rundt 1.2 millioner klikk på sin nettside hver måned, har et eget fagfellevurdert forskningstidsskrift Sykepleien Forskning, og utgir fem temanummer på papir i året.


Hanne Nissen Bjørnsen 

Hanne Nissen Bjørnsen, avdelingsdirektør FHI Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Helsesykepleier ved helsestasjon for ungdom i Trondheim kommune en kveld i uka, og bi-stilling ved NTNU, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie som førsteamanuensis ved Masterprogrammet i helsesykepleie. Bjørnsen er redaktør for læreboken Helsesykepleie i praksis, og prosjektleder for utviklingen av en e-læringsressurs i seksuell helse for masterutdanning i helsesykepleie, Seksuell helsE-læring. Hennes forskningsfelt er helsekompetanse, og hun brenner for likeverdige og kunnskapsbaserte tjenester for våre aller viktigste medborgere, barn og unge, og deres foresatte!


Nina Stiklestad Holmen

Nina Stiklestad Holmen, helsesykepleier og psykiatrisk sykepleier med master i kunnskapsledelse med tema mangfold. Hun arbeider som Kvalitetsrådgiver for skolehelsetjenesten, helsestasjon for ungdom og kompetansesenter for kjønn og seksualitet i Oppvekstadministrasjonen i Trondheim kommune, og er lektor for Masterprogrammet helsesykepleie ved NTNU, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie. Holmen har sammen med kollegaer utviklet arbeidsstrategien MEST i skolehelsetjenesten. Det er datadrevet endringsarbeid som har fokus på å gi målrettet og lavterskel helsekompetanse til alle elever på skolen. Nina er også nestleder ved lokalgruppa for helsesykepleiere i Trøndelag, og er med i lokal kongresskomite for Trondheim.


Jorunn Lervik

Jorunn Lervik er helsesykepleier og jobbet i 20 år hos Fylkesmannen i Sør- Trøndelag (nå Statsforvalteren i Trøndelag) både som Fylkeshelsesøster og som Seniorrådgiver innen Folkehelse. Hun har også jobbet med prosjekt i Statens Helsetilsyn, samt hospitert i Helse- og omsorgsdepartementet og Folkehelseinstituttet.  I 2014-2016 var Jorunn arbeidsgruppeleder i Helsedirektoratet for utarbeidelse av Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom. Hun ledet særskilt arbeidet i retningslinjen med Fellesdelen, samt 0-6 år. Har etter dette arbeidet jobbet i Melhus kommune som fagleder i helsestasjonen- og skolehelsetjenesten, samt vært ansatt i engasjement ved NTNU Masterstudiet for helsesykepleiere i Trondheim. Hun har utarbeidet nettstedet www.helseforebygging.no  


Bjørg Aglen

Bjørg Aglen – førstelektor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, Fakultet for medisin og helse, NTNU. Aglen er sykepleier og helsesykepleier. Hun er for tiden programleder for Master i helsesykepleie ved NTNU. Hennes interesseområder i fag og forskning er helsefremmende og forebyggende arbeid, folkehelsearbeid, læring i praktiske studier i profesjonsutdanninger, organisering, ledelse og tjenesteforbedring.


Berit Bjerkhoel

Berit Bjerkhoel er helsesykepleier og avdelingsleder for helsestasjonsvirksomhet Heimdal bydel, Trondheim kommune. Hun har erfaring fra nyfødt intensiv som sykepleier. Har vært i Barne- og familietjenesten siden 2003 og bla. jobbet i helsestasjon og skolehelse. Jobbet med ledelse siden 2015, som koordinator, fagleder og avdelingsleder. Har sin lederutdannelse fra BI.

Berit brenner for at folk skal ha det bra på jobb, samt at gravide og familier skal møte et profesjonelt og koordinert tilbud. Er opptatt av sikkerhet og beredskap, i tillegg ansvar for flere prosjekter, bla. Sammen på vei. Berit er uredd, frittalende og utholdende.


Ida Spjelkavik

Ida Spjelkavik har jobbet med formidling og kommunikasjon i en årrekke. Hun har blant annet jobbet i NRK Radio og kommunikasjonsrådgivning for flere organisasjoner. Spjelkavik har en master i politisk kommunikasjon fra London, og jobber i dag som assisterende kommunikasjonssjef i Norsk Sykepleierforbund.


Ishita Barua

Ishita Barua er lege med doktorgrad i kunstig intelligens innen medisin fra Universitetet i Oslo. Hun har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School og er en prisbelønnet AI-forsker. Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste kvinner i teknologi. Ishita er i dag techgründer og jobber som Chief Medical Officer i helsetech-startupen Livv Health. Tidligere har hun jobbet som Lead AI in Healthcare i Deloitte. Ishita er forfatter av boken "Kunstig intelligens redder liv" utgitt av Cappelen Damm i fjor.


Per Isdal

Per Isdal er psykologspesialist i Alternativ til vold (ATV-stiftelsen). Har i mer enn 30 år arbeidet som terapeut for mennesker som utøver vold i nære relasjoner. Han var en av to pionerer bak organisasjonen «Alternativ til Vold» i 1987. Han har skrevet flere bøker, sist boken «Smittet av Vold», som i dansk oversettelse har fått tittelen Medfølelsens pris. Dette er en bok om hvordan profesjonelle hjelpere kan bli preget og i verste fall syke av sitt arbeid. I 2017 ble Isdal slått til ridder av St. Olavs orden for sitt arbeid gjennom mange år.






Torsdag 19. september























Lisbeth Gravdal Kvarme

Lisbeth Gravdal Kvarme er helsesykepleier og professor emeritus ved OsloMet. Hun har lang erfaring fra arbeid med å utdanne helsesykepleiere og har veiledet flere masterstudenter og PhD studenter.  Hun har også arbeidet flere år i skolehelsetjenesten og har doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Hennes forskningsområder er sårbare skolebarn, mobbing, mestring, livskvalitet og Supportgrupper mot mobbing.


Astrid Grydeland Ersvik

Astrid Grydeland Ersvik har jobbet som helsesøster, fagleder, sjefhelsesøster og prosjektleder i Kristiansund kommune i til sammen 20 år.

Hun var leder av Landsgruppen av helsesøstre (nå: helsesykepleiere) i 9 år, og ble i fjor æresmedlem i LaH NSF.

Fra 2014 har hun vært seniorrådgiver i fag- og helsepolitisk avd. i NSF, der hun jobber med folkehelse, ledelse, barn og unge - med særlig oppfølging av helsestasjon- og skolehelsetjenesten, nå i en 19,9% «pensjonist-stilling».

Fra 2022-2023 satt hun i regjeringens abortutvalg, som leverte sin NOU i desember 2023.


Eldbjørg Lognvik

Eldbjørg Lognvik er logoped og stemmepedag og har mange års erfaring med stemmearbeid. Ho har undervist ved Khio-Teaterhøgskolen i ei årrekke, samt arbeidd innanfor stemmefaget i teater, offentlege og private verksemder. I 2015 gav ho ut boka “Publikum på alle kantar”.

 Stemma vår påverkar korleis vi taklar munnleg formidling. Samtidig betyr stemma mykje for korleis andre oppfattar oss og det vi ønsker å formidle. Ikkje alle føler seg like trygge i det å stå og snakke framfor andre. Her lærer vi triks for å mestre dette. Du kan bruke dei sjølv, eller lære dei bort til andre som skal stå framfor “eit publikum”.


Henrik Dahle

Henrik Dahle har fagansvaret for Unios arbeidslivspolitikk og organisasjonens juridiske arbeid. Han har lang erfaring som forhandlingssjef og advokat fra ulike organisasjoner i arbeidslivet. Han jobber bredt med politikk og juss innen arbeidslivsfeltet på et overordnet nivå mot Regjeringen, Stortinget, departementer andre relevante myndighetsetater.

Trepartssamarbeidet og den norske modellen står sentralt i de oppgaver som han utfører i Unio. De siste ti årene har han vært oppnevnt av Regjeringen i varslingsutvalget, utvalget som skal vurdere fremtidens arbeidsliv, tjenestemannslovutvalget og aldersgrenseutvalget.


Ingrid Kristine Aspli

Ingrid Kristine Aspli er barnepsykolog i skolehelsetjenesten i Stavanger kommune. Hun var i prosjektgruppa som utarbeidet "I trygge hender" for helsestasjonstjenesten nasjonalt.

Har lang erfaring fra voldsfeltet, gjennom arbeid i Alternativ Til Vold. Brenner for lek og latter som helende kraft, både for barn og voksne.


Ingrid Haaland

Helsesykepleier i skolehelsetjenesten i Stavanger kommune. Har skrevet master om helsesykepleieres oppfølging av sviktende omsorg. Brenner for en mer menneskevennlig samfunnsordning.