Dag: Fredag 10. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Auditoriet
Fagansvarlig: Lars Børge Myklevold
I de siste tiårene har omfanget av samisk bygningsvern økt kraftig. Sametinget gir her en presentasjon av samisk bygningskultur og vernearbeid.
Gjennom foredrag vil vi få et innblikk i samisk bygningstradisjon både bakover i tid og med geografiske nyanser. Det vil også bli gitt en oversikt over samisk bygningsvern, hvordan lovverket er utforma og prosjektgjennomføring med diverse støtteordninger. Det vil også gis et innblikk i en konkret istandsetting.
Dag: Fredag 10. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Sandvig
Fagansvarlig: Thor-Aage Kaminka Heiberg
Presentasjon av Bachelorstudiet "Tradisjonelt bygghåndverk" ved NTNU gjennom et utvalg av studentoppgaver.
Nåværende og tidligere studenter vil gjennom korte presentasjoner vise noen av de avsluttende oppgavene gjort ved studiet i Trondheim. Oppgavene gjør et dypdykk innen vidt forskjellige temaer, og representerer noe av det viktigste innen kunnskapsbygging gjort av håndverkstilknytta miljøer i bygningsvernet.
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 09:15-11:15
Sted: Kirkesalen
Fagansvarlig: Linn Willetts Borgen (Fortidsminneforeningen), Boni Wiik, Kai Johansen, Njål Andreassen og Pål Lien
I prosjektet «Treets mester» skal nordportalen i Urnes stavkirke rekonstrueres for å kaste lys over håndverk i Norges tidlige middelalder. Sesjonen tar for seg hvordan ulike verksteder samarbeider om materialer, verktøy og skjæring.
Boni Wiik diskuterer Urnesportalen som en innfallsport til forståelse av samspillet mellom det estetiske og det praktiske i gamle bygninger av tre.
Kai Johansen gir et innblikk i arbeidet med å skaffe egnede materialer til den rekonstruerte portalen, fra skog til tørkeprosess. Njål Andreassen og Pål Lien forteller om samarbeidet mellom treskjærer og smed for å gjenskape historisk korrekte verktøy til prosjektet.
Materiell og verktøy deltaker må ha med seg:
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Postloftet
Fagansvarlig: Atle Ove Martinussen, Haakon Aase og Sofie Kleppe
En gjennomgang av prosjektet med å rekonstruere røykovner i Toskedalen og Tinn Austbygd. Vi følger prosjektet fra feltarbeid til ferdig rekonstruksjon.
En gjennomgang av prosjektet med å rekonstruere røykovner i Toskedalen og Tinn Austbygd. Vi følger prosjektet fra feltarbeid til ferdig rekonstruksjon. Atle Ove Martinussen og Haakon Aase forteller om feltarbeid, kilder, praktisk tilrettelegging og gjennomføring av prosjektet. Til slutt tar vi en tur til røykovnstua på Maihaugen.
Dag: Fredag 10. juni | Tid: 11:00-12:00
Sted: Postloftet
Fagansvarlig: Anne Kristin Moe
Nyere undersøkelser med dendro og bygningsarkeologi har gitt oss ny kunnskap rundt alder og oppbygning av de særegent norske bygningstypene som blir kalt loft.
Loftstradisjonen på Vestlandet presenteres gjennom først en generel beskrivelse av konstruksjon, historie, utbredelse og bruksmåte. Det vil så bli fulgt opp med en presentasjon av et istandsettingprosjekt, der undersøkelser rundt materialkvalitet og historisk verktøybruk blir grundig belyst.
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Auditoriet
Fagansvarlig: Terje Planke, Norsk Folkemuseum
Åtte håndverksforskningsprosjekter presenteres ut fra håndverkerens perspektiv. Det blir ekspempler fra ulike materialtyper, forskningsspørsmål, metoder og funn.
I denne sesjonen går vi dypere inn i håndverksforskningen gjennom 8 ulike forskningsprosjekter som er gjennomført i regi av Museumsnettverk for bygningsvern og tradisjonshåndverk. Museene som har deltatt i prosjektet er: ANNO, Sogn folkemuseum, Norsk Folkemuseum, Maihaugen, Helgeland museum, Nordmøre museum, Røros museum og Ryfylkemuseet. Alle prosjektene har tatt utgangspunkt i skarpe restaureringsprosjekter, og forskningen er så lagt oppå selve reparasjonsprosessen. Håndverkere (og/eller bygningsantikvarer) fra hvert enkelt deltagermuseum vil legge fram noen hovedtrekk fra sitt forskningsprosjekt. Det kan være metode, problemstilling og funn, eller mer dyptpløyende nærstudier knyttet til et håndverkseksperiment, eller rekonstruksjon av bygningens biografi. To prosjekter tar for seg kalk og muring, tre går dypere inn på bygningsbiografier, det er nærstudier av verktøyspor og rekonstruksjon av både kledning og arbeidsteknikker, samt framgangsmåte ved bygging av grindbygg. Et prosjekt problematiserer autentisitetsbegrepet når et helt saghus er byttet ut flere ganger allerede før museal istandsetting. I sesjonen vil hvert prosjekt legges fram med fokus på håndverksperspektiver i forskningen. Det vil avslutningsvis bli en analyse av særpreg ved håndverksforskningen og en diskusjon om hvordan vi trekker dette videre.
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 15:15-17:00
Sted: Auditoriet
Fagansvarlig: Terje Planke, Norsk Folkemuseum
15 minutter åpningsforedrag, 5x 10 minutter inkl 15 minutter kaffepause og 15 minutters diskusjon.
I denne sesjonen går vi dypere inn i forskningsprosjektet Gift i bygningsvernet i regi av Museumsnettverk for bygningsvern og tradisjonshåndverk. Åpningsforedraget blir en kulturhistorisk presentasjon av giftregimets bakenforliggende tankegang og ideologi igjennom hele 1900-tallet. Det blir deretter fem innlegg fra ulike friluftsmuseer som deltar i giftutforskningen. Her får vi presentert de ulike bygningene som hvert enkelt museum studerer. Vi fokuserer på bygningens forvaltingsbiografi, hvordan bygningen framstår i dag og hva som finnes av arkivbilder knyttet til bygningene. Så vil hvert prosjekt presentere hvilke forvaltningsproblemstillinger de står ovenfor, ut fra å lese bygningenes tilstand og giftsituasjon. På det konkrete nivået lurer vi på hvordan vi kan håndtere HMS-situasjonen og vår egen, og publikums sikkerhet, og ikke minst hva slags valg vi bør gjøre framover i tid. Overordna vil vi spørre om hva gjør giften med hvordan vi ser og forstår det enkelte objektet. Målet er å avslutte med en praktisk diskusjon knyttet til både effekten av giftbruken, dagens fravær av gift og videre hvordan vi arbeider med giftsituasjonen i tiden framover.
Dag: Fredag 10. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Dagsgardsloftet
Fagansvarlig: Ingebjørg Øveraasen
Hva er tilstandsanalyse, og hvordan går du fram? Bli bygningens fastlege!
På denne sesjonen får du en introduksjon i tilstandsanalyse. Det blir en gjennomgang av ulike standarder og metoder, og hva du bør tenke på før du går i gang med ei tilstandsanalyse. Hovedfokuset blir på det praktiske feltarbeidet, utstyr og framgangsmåte. Hvordan leser du bygningen, og hvordan gjør du en best mulig kartlegging av skadene? Hva innebærer skadene, og er tiltak nødvendige? Hvilke tiltak vil fungere best utfra bygningens verneverdier? Og hvordan skriver du tilstandsrapporten? Objekt for sesjonen blir Dagsgardsloftet, som er et middelalderloft fra Skjåk.
Materiell og verktøy deltaker må ha med seg: Praktiske klær for å være ute, kamera (mobil er ok), hodelykt (eller god lykt på mobil), syl/kniv, tommestokk.
Dag: Fredag 10. juni | Tid: 09:15-10:15
Sted: Postloftet
Fagansvarlig: Bryggen i Bergen, Haugalandmuseet, Jon Brænne
Linoljemaling er miljøvennlig og er et godt valg for bruk på gamle trehus. Jon Brænne orienterer om linoljeprosjektet, kvalitetsforskjeller på ulike linoljemalinger som finnes på markedet, og presenterer egne erfaringer ved bruk av linoljemalinger.
I løpet av en åtteårsperiode er 20 forskjellige linoljemalinger testet ut utendørs, for å finne ut hvor godt malingene står seg mot nedbryting, slitasje og svertesopp. Rapporten er enestående i sitt slag og omhandler kvalitetsbedømmelse av alle skandinaviskproduserte linoljemalinger som var å få kjøpt i Norge i 2012. I perioden 2012 til 2020 er det gjennomført til sammen 25 452 enkeltevalueringer av prøvene. Prosjektet er finansiert av NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) og Riksantikvaren. Prosjektleder har vært Jon Brænne, tidligere malerikonservator og seniorforsker ved NIKU
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 11:00-12:00
Sted: Sandvig
Fagansvarlig: Fortidsminneforeningen, Mathilde Sprovin
Fortidsminneforeningen håndverkssatsning startet for alvor opp i 2016. Innlegget presenterer foreningens rolle og erfaringer omkring tradisjonshåndverket - hvordan formidle håndverk og hvordan overføre kompetanse? Avslutningsvis gis det en presentasjon av prosjektet Jorderik.
Dag: Fredag 10. juni | Tid: 09:15-12:00
Sted: Kirkesalen
Fagansvarlig: Olle Christer Stenby - Bygg og Bevar
Flere bygningsvernsentere har i det siste tiåret vokst frem som et viktig verktøy for museer og det offentliges i møte med private huseiere. Hvordan jobber de, og hvordan kan de finansiere virksomheten?
Bygg og Bevar leder denne sesjonen der forskjellige eksempler på oppbygning av bygningvernsentere presenteres, og forutsetninger for å lykkes diskuteres. Det legges opp til mulighet for å stille spørsmål, og diskusjoner rundt temaet.
Dag: Torsdag 9. juni | Tid: 13:00-15:00
Sted: Auditoriet
Fagansvarlig: Sofie Gjesdahl Noach
Gamle og nye godbiter med håndverksdokumentasjon på film presenteres med rød løper, stettglass og popcorn.
Med korte introduksjoner vises eksempler på god formidling, renere dokumentasjonsprosjekter og stemningsskapende håndverkspromo. Det legges opp til kommentarer og refleksjoner.
Bygningsvernkongressen realiseres med støtte fra: